Rolnictwo

studia I stopnia inżynierskie, stacjonarne i niestacjonarne

Kierunek Rolnictwo  jest adresowany do kandydatów wykazujących szczególne zainteresowanie rolnictwem w kontekście współczesnych tendencji w prowadzeniu gospodarstw agroturystycznych oraz technik upraw i produktów rolnych.

plakat kierunku rolnictwo

Absolwent kierunku Rolnictwo będzie posiadał:

  1. podstawową holistyczną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki, niezbędną do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w rolniczej przestrzeni produkcyjnej i środowisku,
  2. specjalistyczną wiedzę rolniczą i ekologiczną,
  3. znajomość zagadnień prawnych i dotyczących zasad prowadzenia gospodarstwa rolnego,
  4. podstawową wiedzą ekonomiczną, prawną i społeczną niezbędną do organizowania produkcji rolniczej i funkcjonowania społeczności obszarów wiejskich,
  5. umiejętności planowania produkcji w gospodarstwie oraz prowadzenia wymaganej dokumentacji,
  6. wiedzę z zakresu nowoczesnych technik i rozwiązań agrotechnicznych używanych w produkcji rolniczej,
  7. umiejętność zastosowania w praktyce zasad odtwarzania i odpowiedniego kształtowania ekosystemów w ochronie środowiska,
  8. wiedzę w zakresie prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego,
  9. wiedzę w zakresie marketingu i sprzedaży produktów żywnościowych,
  10. wiedzę w zakresie uprawy i przechowalnictwa ziół oraz zastosowania produktów zielarskich
  11. umiejętności wdrażania do praktyki zasad zrównoważonego rozwoju rolnictwa,
  12. wiedzę dotyczącą zależności pomiędzy systemami uprawy a bioróżnorodnością oraz potrafi dbać o różnorodność biologiczną w środowisku
  13. wiedzę w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności i środowiska z wsparciem programów Wspólnej Polityki Rolnej UE.
  14. Ścieżki kształcenia:

– Agrotechnika i rynek rolny,
– Zielarstwo

Prezentacja kierunku