Rolnictwo
studia I stopnia inżynierskie, stacjonarne i niestacjonarne
Kierunek Rolnictwo jest adresowany do kandydatów wykazujących szczególne zainteresowanie rolnictwem w kontekście współczesnych tendencji w prowadzeniu gospodarstw agroturystycznych oraz technik upraw i produktów rolnych.

Absolwent kierunku Rolnictwo będzie posiadał:
- podstawową holistyczną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki i fizyki, niezbędną do rozumienia zjawisk i procesów zachodzących w rolniczej przestrzeni produkcyjnej i środowisku,
 - specjalistyczną wiedzę rolniczą i ekologiczną,
 - znajomość zagadnień prawnych i dotyczących zasad prowadzenia gospodarstwa rolnego,
 - podstawową wiedzą ekonomiczną, prawną i społeczną niezbędną do organizowania produkcji rolniczej i funkcjonowania społeczności obszarów wiejskich,
 - umiejętności planowania produkcji w gospodarstwie oraz prowadzenia wymaganej dokumentacji,
 - wiedzę z zakresu nowoczesnych technik i rozwiązań agrotechnicznych używanych w produkcji rolniczej,
 - umiejętność zastosowania w praktyce zasad odtwarzania i odpowiedniego kształtowania ekosystemów w ochronie środowiska,
 - wiedzę w zakresie prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego,
 - wiedzę w zakresie marketingu i sprzedaży produktów żywnościowych,
 - wiedzę w zakresie uprawy i przechowalnictwa ziół oraz zastosowania produktów zielarskich
 - umiejętności wdrażania do praktyki zasad zrównoważonego rozwoju rolnictwa,
 - wiedzę dotyczącą zależności pomiędzy systemami uprawy a bioróżnorodnością oraz potrafi dbać o różnorodność biologiczną w środowisku
 - wiedzę w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa żywności i środowiska z wsparciem programów Wspólnej Polityki Rolnej UE.
 - Ścieżki kształcenia:
 
– Agrotechnika i rynek rolny,
– Zielarstwo











